maanantai 12. lokakuuta 2015

Harmaa talous - liian halpa pizza?

Suomen viranomaiset ovat taas kunnostautuneet. Sen sijaan että oikeasti koetettaisiin tukkia aiempien hallitusten tuottamia porsaanreikiä verotuksessa monikansallisille yrityksille nyt keskitytään jahtaamaan pienyrittäjien pizzoja.

Hyysäri tietää kertoa jutussaan kuinka katalat pizzayrittäjät suorastaan varastavat suomalaisilta, kun myyvät paistoksiaan liian halvalla.

Kannattavan pizzan laskelmat on pyydetty MaRalta että mitenkäs halvalla sitä voikaan tehdä. En ihan välttämättä pitäisi kaikkein luotettavimpana tahona kysyä sitä heiltä jotka koettavat toimia alan edunvalvojina, siinä jotenkin tuntuu olevan hiukan "oma lehmä ojassa".

Laskelman mukaan 6,5 euroa maksavan pizzan työvoimakulut ovat noin 36 % pizzan hinnasta. Ok, sehän on selvää, siihen uppoaa rahaa kun pitää maksaa verot, sotu, työttömyysvakuutus jne. loputon määrä erilaisia maksuja.

Mutta mutta. Jos yrittäjä päättää että hänpä ei otakaan tuon pizzan hinnasta niin paljon työpalkkaa, niin onko silloin MaRan tai poliisin asia tulla sanomaan ettei noin halvalla saa tehdä? Jos yrittäjä onnistuu laillisin keinoin saamaan hintaa alemmaksi esmes keskittämällä ostojaan, tinkimällä omasta osuudestaan tai vastaavaa, niin silloinko hän on rikollinen?

Jotenkin tällainen pilkunnussinta esmes pizzayrittäjien kohdalla tuntuu varsin kohtuuttomalta, kun samaan aikaan monikansalliset yritykset tai ne joilla on toimiva "verosuunnittelu" roudaavat rahaa ulos Suomesta miljardikaupalla.

Jossain välissä vuosi pari sitten tuli vastaan laskelma sellaisen putiikin kuin Terveystalo toiminnasta: Silloisen yli kymmenen miljoonan voitosta maksettiin Suomeen veroa noin 100 000 euroa, eli jotain prosentin luokkaa. Ja muitakin esimerkkejä löytyy kun vain viitsii kaivaa. Mutta se ei ole tässä se oleellinen eikä asian pihvi.

Asian pihvi on se että niin poliisi kuin hallituskin on päättänyt puristaa sen viimeisenkin sentin irti niistä jotka tekevät hommia hiki otsalla, ja joilla ei ole mahdollisuutta samanlaiseen verosuunnitteluun (tai vaihtoehtoisesti lahjontaan) kuin isommilla putiikeilla.
Joten siis pizzan hintaan heti lisää, että valtio saa saatavansa. Korkojen kanssa. Ei sitä perkele yrittäjä saa itse hinnoitella työtään vaan se pitää tehdä sen mukaan mikä on valtiolle hyväksi.

En suinkaan väitä etteikö kaikkien yrittäjien seassa olisi niitäkin jotka koettavat veroja kiertää, mutta kyllä nykyisen valvontakoneiston hallinnassa se on melkoisen hankalaa.
Parempi on kun on oikein iso firma, mielellään monikansallinen, niin on oikein valinnan varaa verojen välttelyssä.

Ja kenen vika se oikein sitten onkaan? Onko se pienyrittäjän, vaiko kenties hallituksen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti