perjantai 9. lokakuuta 2015

Ilmaiset lounaat(Huomautus: olen aiemmin julkaissut tämä kirjoituksen US:n blogistanissa, mutta laitetaan se tänne myös, sillä sen ajankohtaisuus ei ole muuttunut mihinkään. Asia tuolloin oli tapetilla, kun vihervasemmisto alkoi ajamaan ns. laittomien siirtolaisten terveydenhuoltoa.)

Tähän blogikirjoitukseen sain innoituksen taas kerran lueskeltuani joidenkin vasemmiston edustajien meuhkaamista ilmaisista yhteiskunnan palveluista, ilmaisesta terveydenhuollosta, ilmaisesta koulutuksesta ja niin pois päin. Nyt viimeisimpänä maassa laittomasti oleskelevien terveydenhuollosta, joka sekin on "ilmaista" tai vain vähän kustannuksia aiheuttavaa. Vasemmistolaisina taas käsitän demarit, vasemmistoliiton ja vihreät, sillä suunnalla on selkeästi vaikeuksia ymmärtää kansantaloudellisia aspekteja, heidän mielestään valtiolta tuleva raha siunaantuu ihan itsestään ja pyytämättä, ei sitä kukaan maksa.

Tätä täytyy nyt hiukan suhteuttaa, ehkä se sitten paremmin avautuu tajuntaan kuinka ilmaista onkaan tuo "ilmainen".

Paremman puutteessa käytän viitteenä veronmaksajat.fi -sivuston (http://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/Maksetut-tuloverot/) tekemää tilastoa siitä kuinka paljon keskimäärin veronmaksajat (yritykset, yhteisöt, yrittäjät ja palkansaajat) maksavat tuloveroa, eikä tässä oikeastaan ole edes tarvetta vatvoa muita veroja.
Tästä veronmaksajien joukosta voimme käytännössä pudottaa pois virkamiehet, työttömyyskorvausta tai opintorahaa saavat sekä kelan maksamat tuet ja muut verovaroista maksettavien (kuten poliitikot, kaupunkien ja julkisyhteisöjen työntekijät) korvausten vero-osuuden, sillä ne maksetaan kerätyistä veroista; ei raha siitä lisäänny että sitä siirretään taskusta toiseen.

Näin ollen ne veroa maksavat jotka tuottavat todellisen, käytettävissä olevan verotulon, ovat niitä jotka maksavat tuon kaiken "ilmaisen". Jos tarkastellaan tuota aiemmin mainittua taulukkoa, niin sen mukaan vuonna 2013 keskimäärin palkansaaja maksoi tuloveroa vajaa 8000 euroa, maatalouden harjoittajat ja yrittäjät reilut 9000 euroa, eläkeläiset (joista osa maksetaan valtion varoista eli käytännössä verorahalla) reilun neljä tuhatta ja yhteisöt päälle 41 000 euroa.
Koska tästä määrästä vain osa on niitä jotka tuottavat kansantaloudessa pyörivän rahan, niin jos arvioidaan että koko työssä käyvästä väestöstä (joita on osapuilleen 2,6 miljoonaa tilastokeskuksen mukaan http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2013/07/tyti_2013_07_2013-08-20_tie_001_fi.html) ehkä vain puolet on sellaisessa työssä joka tosiasiallisesti on merkittävä kansantalouden kannalta kun puhutaan verokertymästä.

Tällöin noin reilut miljoona palkansaajaa ja yritykset maksavat käytännössä koko kansantalouden, ja se mitä ei tule verokertymän kautta rahoitetaan lainalla. Ja siitä rahasta siis maksetaan kaikki tuo "ilmainen" koulutus, terveydenhuolto, tieverkko ja kaikki se muu minkä yhteiskunta kustantaa kansalaisilleen.

Nyt kuitenkin erityisesti vasemmalta laidalta halutaan ottaa niskoillemme vielä lisää maksettavaa, tällä kertaa laittomasti maassa oleskelevien terveydenhuollon (muun kuin kiireellisen) hoitamisella.

Jos laskeskellaan että yhden henkilön ei-kiireellinen terveydenhuolto kustantaa esimerkiksi 4000 euroa, niin (kuten Juho Antikainen vaatimattomasti totesi että vain muutama tuhat henkilöä!) tuhannen henkilön terveydenhuolto maksaa silloin jo 4 miljoonaa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan:
"Paperittomilla henkilöillä tarkoitetaan useita eri henkilöryhmiä, joilla on erilaisia terveyspalvelutarpeita. Heitä arvioidaan olevan Suomessa ehkä noin kolme tuhatta."
Noilla terveydenhoitokuluilla siis kustannus olisi jo 12 miljoonaa, ja siihen se ei jää, kun melkoinen osa näistä pitkäaikaishoidoista kustantaa kymmeniä, jopa satoja tuhansia euroja. Jo tuon 12 miljoonan kokoamiseen verotuotoilla tarvitaan siis vähintään 150 palkansaajan  maksamat kaikki verotulot, jotta se saadaan kustannettua. Oliko se siis ilmaista?
Jos lasketaan että tuhat noista paperittomista tarvitsee terveydenhuoltoa joka aiheuttaa keskimäärin 40 000 euron kulut niin summa kymmenkertaistuu, samoin palkansaajilta vaadittava verotulo. Ja 40 tonnia terveydenhuollossahan on vielä "lähes ilmaista".

Koko vasen laita poliittisesta kentästä siis on sitä mieltä että "rahaa riittää" ja se ei ole keltään pois. Mutta kyllä se oikeasti on pois, se on pois meiltä kaikilta. Onko siis Suomella, suomalaisilla varaa toimia koko maailman hyväntekeväisyystoimistona? Jaetaan rahaa niinkuin sitä olisi valtion kassassa loputtomasti? Mikä tässä on ilmaista? Ja tämä maassa jossa ei valtiolta löydy rahaa edes uuden lastensairaalan rakentamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti